Μια χαλαρή μέρα εργασίας επιτρέπει στους εργαζόμενους να ντύνονται λιγότερο επίσημα τις Παρασκευές. Αυτό δίνει στους εργαζόμενους μια ανταμοιβή και κάτι να περιμένουν με ανυπομονησία, διατηρώντας κίνητρα όλη την εβδομάδα.

Η κατανόηση του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η καθημερινή ενδυμασία στους εργαζόμενος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν μπορεί να είναι ένας τρόπος να τονώσετε το ηθικό στην εταιρεία. 

Τι είναι το casual Friday;

Μια χαλαρή μέρα εργασίας, ή «casual Friday», είναι μια τάση όπου οι επιχειρήσεις είναι πιο χαλαρές με τον ενδυματολογικό τους κώδικα την τελευταία μέρα της εβδομάδας. Είναι δημοφιλές σε επιχειρήσεις όπου οι εργαζόμενοι συνήθως ακολουθούν έναν επίσημο κώδικα ενδυμασίας με κοστούμια και φορέματα. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν Casual Παρασκευές για να ανταμείψουν τους υπαλλήλους τους για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Είναι ένας τύπος ευελιξίας στις επιχειρήσεις όπου οι εργοδότες επιτρέπουν κάποια ελευθερία στο γραφείο για να βοηθήσουν στην παρακίνηση των εργαζομένων τους.

Η Casual Friday προήλθε από το έθιμο της Χαβάης της «Aloha Friday» τη δεκαετία του 1960, όπου οι εργαζόμενοι φορούσαν πουκάμισα Aloha τις Παρασκευές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τελικά, αυτή η ιδέα ενός χαλαρού ενδυματολογικού κώδικα εξαπλώθηκε σε όλες τις πολιτείες και κέρδισε δημοτικότητα τη δεκαετία του 1990.

Τα οφέλη μιας χαλαρής ημέρας στη δουλειά

Το να επιτρέπεται στους εργαζόμενους να φορούν καθημερινή ενδυμασία μπορεί να είναι ένα επιτυχημένο σύστημα που βοηθά τους εργαζόμενους να εργάζονται σκληρότερα.

Ακολουθούν 10 οφέλη που μπορείτε να βιώσετε υιοθετώντας μια χαλαρή μέρα εργασίας:

  1. Βελτιστοποιεί τον χρόνο

Μια χαλαρή μέρα εργασίας βοηθά τους εργαζόμενους να εξοικονομούν χρόνο για να προετοιμαστούν το πρωί, καθώς δεν χρειάζεται να σιδερώνουν τα πουκάμισά τους ή να φορούν πολλές στρώσεις ρούχων. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να φτάσουν στην ώρα τους στη δουλειά και να μειώσουν τις καθυστερήσεις.

  1. Παρέχει μια ευκαιρία για προσωπική έκφραση

Η ύπαρξη μιας Casual Παρασκευής μπορεί να επιτρέψει στους εργαζόμενους να αισθάνονται περισσότερο o εαυτός τους. Όταν επιλέγουν πώς να ντυθούν, οι εργαζόμενοι μπορούν να επιδείξουν την προσωπικότητά τους μέσα από τα αξεσουάρ και τα ρούχα που φορούν.

  1. Δημιουργεί μια αίσθηση κοινότητας

Το ντύσιμο μπορεί να βοηθήσει τους εργαζομένους να κοινωνικοποιηθούν και να συνδεθούν με άλλους με τους οποίους συνήθως δεν θα αλληλεπιδρούσαν. Μπορεί επίσης να ενθαρρυνθεί μια πιο εύκολη αίσθηση για συνομιλία με άτομα από διαφορετικά επίπεδα στην εταιρική ιεραρχία. 

  1. Τονώνει το ηθικό

Οι εργαζόμενοι τείνουν να αποδίδουν καλύτερα και να συμμετέχουν περισσότερο όταν αισθάνονται συντροφικότητα στο χώρο εργασίας. Ένας τρόπος για να αυξήσουν το ηθικό είναι η αίσθηση του ελέγχου του τι μπορούν να φορέσουν μια συγκεκριμένη μέρα. Μια χαλαρή Παρασκευή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στη δημιουργία ενός πιο φιλόξενου περιβάλλοντος.

  1. Εξοικονομεί χρήματα

Επιτρέποντας στους εργαζόμενους να ντύνονται πιο χαλαρά μια μέρα την εβδομάδα μπορεί να τους βοηθήσει να εξοικονομήσουν χρήματα, καθώς σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αγοράζουν τόσα επαγγελματικά ρούχα. Αυτό μπορεί να διευκολύνει τις ανησυχίες των νέων εργαζομένων, παρέχοντας έναν τρόπο για να ξοδέψουν λιγότερα για την γκαρνταρόμπα τους.

  1. Υλοποιεί ένα δωρεάν προνόμιο

Μια χαλαρή μέρα εργασίας είναι μια δωρεάν ανταμοιβή για εφαρμογή στο γραφείο και είναι ένας τρόπος να δείξετε την εκτίμησή σας στο προσωπικό σας. Τα μέλη του προσωπικού είναι πιο πιθανό να κάνουν το καλύτερο δυνατό όταν αισθάνονται ότι τους εκτιμούν για τη σκληρή δουλειά τους και γνωρίζουν ότι ο διευθυντής τους νοιάζεται πραγματικά. 

  1. Προσφέρει άνεση

Τους πιο ζεστούς μήνες, η χαλαρότερη ένδυση μπορεί να προσφέρει στους εργαζόμενους πιο δροσερές επιλογές και να βοηθήσει στη μείωση της ταλαιπωρίας και των περισπασμών. Οι χαλαρές Παρασκευές προωθούν ένα πιο χαλαρό περιβάλλον που μπορεί επίσης να κάνει τους εργαζόμενους να αισθάνονται ασφαλείς.

  1. Προσελκύει νέους εργαζόμενους

Οι Millennials τείνουν να έλκονται προς οργανισμούς που προσφέρουν εταιρικά προνόμια και θετικές εταιρικές κουλτούρες. Όταν οι αξίες μιας εταιρείας ευθυγραμμίζονται με τους νέους εργαζόμενους, αυτοί οι εργαζόμενοι μπορεί να είναι πιο πιθανό να εργαστούν σκληρότερα και να αισθάνονται αφοσιωμένοι στη συνολική αποστολή του εταιρικού οργανισμού. 

  1. Παρέχει αλλαγή ρυθμού

Η εφαρμογή μιας περιστασιακής ημέρας εργασίας είναι ένας τρόπος για να αλλάξετε το ημερήσιο πρόγραμμα εργασίας χωρίς να παρεμβαίνετε στην παραγωγή. Μπορεί αυτό να δημιουργήσει μια αίσθηση διασκέδασης την εργάσιμη ημέρα και να δώσει στους υπαλλήλους κάτι να περιμένουν με ανυπομονησία. Η χαλαρή Παρασκευή στο τέλος της εβδομάδας βοηθά επίσης τους εργαζόμενους να γιορτάσουν το Σαββατοκύριακο χωρίς να θυσιάσουν την εστίασή τους στη δουλειά.

  1. Χτίζει εμπιστοσύνη

Το να επιτρέπετε στους υπαλλήλους να φορούν πιο casual ενδυμασία δείχνει την εμπιστοσύνη σας σε αυτούς και τους παρέχει μια αίσθηση αυτονομίας. Δείχνει επίσης ότι πιστεύετε ότι μπορούν να κάνουν σωστή κρίση όταν επιλέγουν τι θα φορέσουν και πως να συμπεριφερθούν σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον εργασίας. 

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager